Opvallend is dat het kabinet geen grote bezuinigingen bekendmaakt, ondanks de oplopende staatsschuld. Die komt uit op 62 % van het nationaal inkomen, 2 % boven de Europese norm. Minister Hoekstra (Financiën) liet eerder dit jaar al weten dat hij bezuinigen tijdens een economische crisis onverstandig acht.
Dat is ook het devies van het onlangs gepresenteerde nationale groeifonds, het “Wobke-Wiebes fonds”. Door te investeren in plaats van bezuinigen moet de economie harder groeien, waardoor de toegenomen staatsschuld relatief een kleiner deel van het nationaal inkomen vormt. Ook is de schuld dan sneller af te lossen als de belastinginkomsten toenemen.
Multinationals, bedrijven die niet investeren, vermogenden en zelfstandigen worden de komende jaren zwaarder aangeslagen door de fiscus. De beloofde verlaging van de winstbelasting voor bedrijven met hogere winsten blijft voor het tweede jaar achterwege. Starters op de woningmarkt en mensen met een vaste baan kunnen rekenen op belastingvoordeel. Vooral gepensioneerde ambtenaren en zorgwerkers krijgen naar verwachting te maken met de eerste pensioenkortingen.
Uit het Wetsvoorstel Belastingplan 2021 en het Wetsvoorstel overige fiscale maatregelen selecteerden wij de maatregelen die voor onze cliënten het meest relevant zijn, uitgesplitst naar verschillende categorieën. Hieronder treft u daar een samenvatting van aan.
Nadrukkelijk wijzen wij erop dat niets vaststaat tot zowel de Tweede als de Eerste Kamer zich erover heeft gebogen. Alle maatregelen treden in werking per 1 januari 2021 tenzij expliciet anders vermeld.
© 2024 HLB Nannen | Cookie statement | Privacy statement | Algemene voorwaarden | KVK 01140751 | BTW NL0033 79 760 B01