De WHOA, ofwel Wet Homologatie Onderhands Akkoord, helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan. Met de WHOA kunnen deze bedrijven een doorstart maken (reorganisatie-akkoord) of gecontroleerd te stoppen (liquidatie-akkoord).
Voor de invoering van de WHOA was de medewerking van elke schuldeiser vereist voor een akkoord bij een schuldsaneringstraject ofwel één schuldeiser kon een akkoord blokkeren. Daardoor konden in de kern levensvatbare ondernemingen toch failliet gaan. Met de komst van de WHOA kan een deal door de Rechtbank dwingend aan alle partijen, schuldeisers en aandeelhouders, worden opgelegd, met inachtneming van een aantal waarborgen.
De ondernemer is niet verplicht alle partijen te betrekken bij het WHOA voorstel. De vorm van het akkoord is behoorlijk vrij en kan voor elke klasse schuldeisers of aandeelhouders anders zijn.
Tijdens het WHOA traject houdt de ondernemer controle over de onderneming en kan doorgaan met ondernemen. Aan het WHOA traject zijn kosten verbonden en heb je een advocaat nodig om het akkoord in te dienen bij de Rechtbank. Verder is het te adviseren om een herstructureringsdeskundige in te schakelen.
Tot slot is op de KvK-site zeer nuttige informatie te vinden over het WHOA traject.
Ook kunt u uiteraard contact opnemen met uw adviseur van HLB.
nan
© 2024 HLB Nannen | Cookie statement | Privacy statement | Algemene voorwaarden | KVK 01140751 | BTW NL0033 79 760 B01